Kids on Stage.
Het bijzondere ‘Kids on Stage’ project is een initiatief van Annemeije. Het idee werd geboren toen zij door een basisschool werd benaderd om de techniek te verzorgen voor de jaarlijkse musical: geef kinderen zelf een rol bij de techniek, onder professionele begeleiding. Annemeije heeft bij Balorig gewerkt en zodanig de nodige ervaring opgedaan in het werken met kinderen. Met plezier leert zij ze meer over techniek. “Sommige kinderen voelen zich niet thuis in de spotlights, maar beginnen helemaal te stralen als ze zich met de knopjes en snoertjes mogen bezighouden. Dat is fantastisch om te zien.” Tegelijkertijd maakt Totat het basisscholen mogelijk om met een minder groot budget toch echt professioneel licht en geluid te regelen voor de musical. En wat is er voor een kind dat afscheid neemt van de basisschool nou leuker dan nog één keer schitteren in zo’n chique voorstelling?
‘Ach, het zijn maar kinderen…’ dat was de titel van een artikel wat Annemeije schreef toen we begonnen met dit onderdeel van ons bedrijf. Het is nog van toepassing dus we hebben het artikeltje nog maar eens afgedrukt.
Theater , musical en toneel.
Zelfs bij de grootste producties van Joop van de Ende blijft er weinig over als je de lichteffecten zou schrappen. Ook de verstaanbaarheid laat sterk te wensen over als er geen versterking is.
Raar dat we kinderen wel zomaar in een zaaltjes zetten en hetgeen waar ze maanden voor geoefend hebben, wel een leuk toneelstukje vinden. ‘Jammer dat we het niet konden verstaan maar ach, het zijn maar kinderen..’.
Tijdens mijn SPW opleiding stoorde ik mij al aan het feit dat er te weinig geld op scholen en bij jeugdtoneelgroepen is om de theatertechnische trukendoos beschikbaar te krijgen.
Inmiddels heb ik een forse loopbaan switch gemaakt. Het werken met kinderen vond ik een prachtig onderdeel van het SPW, maar de bureaucratie erachter maakte dat ik toch voor een andere vakrichting koos. Ik ging een licht en geluid opleiding doen. Daarbij richtte ik mij in tegenstelling tot veel van mijn klasgenoten niet op de grote concerten maar op het theater en met name de kleine theaters.
Tijdens mijn afstudeeropdracht mocht ik een aantal producties van Jeugd-theatergroep Zjuust belichten. Aangemoedigd door het enthousiasme van de regisseurs haalden we het onderste uit de kan. Het budget wordt er natuurlijk niet groter op maar door zelf het lichtontwerp te maken en bij het bouwen dankbaar gebruik te maken van de hulp van de kinderen en hun ouders was er toch veel haalbaar.
Nu weet ik zeker dat de zin ‘Ach, het zijn maar kinderen….’ de grootste dooddoener is.
Of het nu een workshop is waarin ik kinderen leer om zelf theatertechniek toe te passen..
Of het is een toneelstuk gespeeld door kinderen …
Door mijzelf 100% in te zetten en er alles aan te doen maatwerk te leveren lukte het telkens weer resultaten te bereiken die niemand voor mogelijk had gehouden. Dit is wat ik wil blijven doen. Ik wil de ervaring die ik heb opgedaan bij de diverse theaters in ons land, benutten om kinderen een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Waar mijn bedrijf Annemeije theatertechniek ooit begonnen is als freelance technicus zullen de komende jaren ook gericht zijn op theater techniek voor en door kinderen.
Deze activiteiten zullen plaats vinden onder de vlag van ToTaT.